Hoe vind je werk als grafisch vormgever?

 

Als creatieveling is het niet altijd eenvoudig om werk te vinden. Ben je onlangs afgestudeerd als grafisch vormgever of ben je als ZZP’er begonnen? Dan is het belangrijk om jezelf te verdiepen in het vinden van opdrachtgevers. Lees hier meer over hoe je dit kunt doen.

Vacatures zoeken

Online kun je veel zzp vacatures vinden. Er zijn talloze websites die zich specifiek richten op ZZP’ers, maar je kunt ook via social media op zoek naar dit type vacatures. Zoek bijvoorbeeld op ‘zzper gezocht grafische vormgeving’ en je zult zien dat je diverse communities of pagina’s vindt die dit aanbieden. LinkedIn is een goede plek om vacatures te vinden, maar je kunt ook via Facebook kijken. Op Facebook zijn namelijk veel groepen waar mensen vacatures met elkaar delen. Soms kun je ook op Instagram een vacature vinden door op een specifieke hashtag te zoeken. 

Netwerk

Heb je weleens stil gestaan bij hoeveel mensen jij kent? Deze mensen kennen ook weer andere mensen en wie weet is er toevallig iemand die zich in jouw indirecte omgeving bevindt op zoek naar een grafisch ontwerper. Daarom is het belangrijk om jezelf als grafisch vormgever te benoemen in gesprekken, zo weten mensen bij wie ze moeten zijn zodra ze een opdracht hebben. Regel bijvoorbeeld visitekaartjes die je aan mensen kunt geven, zo vergeten ze je niet en kom je professioneel over. 

Website

Heb jij al een eigen website? Dan weet je vast hoe belangrijk het is om vindbaar te zijn voor potentiële klanten. Een goed werkende website waar een duidelijk menu beschikbaar is kan al veel doen. Daarnaast dien je als grafisch vormgever te laten zien hoe creatief je bent, zorg er dus voor dat je website hierop aansluit. Zet een introductie over jezelf op de website, maar weid ook een pagina aan je portfolio. Heb je nog geen portfolio? Geef jezelf dan opdrachten die je in de realiteit zou willen krijgen. Zo trek jij je ideale opdrachtgever aan en laat je zien dat je een eigen stijl hebt ontwikkeld. 

Conclusie

Als grafisch vormgever kun je terecht bij een marketingbureau, een grafisch vormgeving bureau of gewoon als ZZP’er. Zoek naar vacatures of oproepjes via websites of social media en zorg voor een goede website waar je portfolio te bekijken is. Probeer ook zoveel mogelijk via je eigen netwerk te bereiken, post bijvoorbeeld een bericht op social media of breng het ter sprake.