Huis met overwaarde?

Woont u al langere tijd in een koophuis, dan is het een verstandige keuze om een keer uw huis te laten taxeren bij een betrouwbare taxateur. Het is namelijk heel goed mogelijk dat uw huis een behoorlijke overwaarde heeft, oftewel dat uw huis op dit moment meer waard is dan u aan hypotheek nog heeft open staan. In dit geval heeft u misschien behoefte om deze overwaarde te laten verzilveren. Dit is helaas niet iets wat u zomaar op uw bankrekening gestort krijgt, maar het is zeker mogelijk om dit geld op andere manieren te verzilveren. Bijvoorbeeld door uw huidige hypotheek te verhogen, of een extra hypotheek af te sluiten. Wilt u uw overwaarde huis verzilveren? Dan geven wij hier enkele opties hoe u dit het beste kunt doen.

Verhuizen

Als u verhuist naar een nieuwe woning, dan kunt u met de overwaarde van uw oude huis een deel van de kosten van uw nieuwe huis dekken. Op deze manier is het geld dus in uw bezit gekomen, want mocht u dat huis ooit gaan verkopen is het geld voor u. Ook verlaagt u op deze manier uw hypotheek aanzienlijk waardoor u wellicht geld overhoud voor andere dingen, meer leuke dingen kunt ondernemen of misschien wel een mooie reis kunt maken.  

Dit is een goede, maar tegelijkertijd niet altijd haalbare optie. Verhuizen is niet een keuze die je van de ene op andere dag maakt. Wellicht wilt u nog lang niet verhuizen, of blijft u het liefst in uw huis zolang als u leeft. In deze gevallen zijn er gelukkig ook nog andere opties om gebruik te kunnen maken van uw overwaarde.

Tweede hypotheek

Een andere optie die veel makkelijker te verwezenlijken is, is uw hypotheek verhogen, of een tweede hypotheek af te sluiten. U kunt uw overwaarde gebruiken voor verbouwing, of voor de zonnepanelen waar u altijd al van droomt. Of u koopt een nieuwe auto en verkoopt uw oude, of u koopt een extra woning die u weer kunt verhuren. Er zijn vele mogelijkheden op dit gebied en het is dus zeker een goede keuze om u hierover te laten informeren door een expert of om zelf op onderzoek uit te gaan naar alle mogelijkheden. Wellicht ervaart u straks veel meer woongenot, omdat u veel minder vaste lasten heeft. Of misschien kunt u lekker op reis of rijd u rond in een mooie nieuwe auto. Onderzoek doen en inlezen op dit onderwerp is zeker aangeraden!